Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
puntensysteem

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een bedrijf oprichten in Nederland? Dan kun je een verblijfsvergunning aanvragen onder het puntensysteem. Aan de hand van dit systeem beoordeelt de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) of je onderneming van wezenlijk belang is voor de Nederlandse economie.

Het puntensysteem beoordeelt op 3 aspecten:

  • persoonlijke ervaring: opleiding, ondernemerschap, en werkervaring
  • ondernemingsplan: marktanalyse, product/dienst, prijs, organisatie en financiering
  • toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie: innovatieve waarde, arbeidscreatie en investeringen

Je moet minstens 90 punten behalen om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Dit kan op 2 manieren:

  • tenminste 30 punten scoren voor elk afzonderlijk onderdeel, of
  • tenminste 45 punten scoren voor persoonlijke ervaring én ondernemingsplan 

Het puntensysteem staat bekend als een streng beoordelingsmiddel; de punten worden niet makkelijk verkregen. De praktijk wijst uit dat vooral zaken als financiële onderbouwing, investering en de ervaring van de ondernemer van belang zijn. Hoe meer bewijs je meestuurt, hoe meer punten je kunt verdienen.

In het ondernemingsplan moet worden aangetoond dat de ondernemer minstens 70% van het minimumloon gaat verdienen, dit heet ook wel het middelenvereiste. Ook moet je aantonen dat je de eventuele vereiste vergunning(en) hebt voor het uitoefenen van je beroep.

Ondanks de strenge eisen hoef je onder puntensysteem niet aan de inburgeringseis te voldoen.

De verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning op basis van het puntensysteem is geldig voor 2 jaar. Daarna kan hij worden verlengd, mits je nog steeds aan de voorwaarden voldoet en:

  • de onderneming nog bestaat
  • je voldoet aan het middelenvereiste
  • je persoonlijke situatie niet is veranderd
  • je geen bijstand hebt aangevraagd
  • je niet in aanraking bent gekomen met de politie

Je mag met deze verblijfsvergunning uitsluitend werk verrichten als ondernemer voor eigen bedrijf. Voor elke andere vorm van arbeid heb je een aparte werkvergunning nodig.

Gezinsleden komen ook in aanmerking voor een verblijfsvergunning voor dezelfde duur. Zij zijn niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid is een werkvergunning vereist, ook voor werk in de onderneming van het gezinslid.

Andere routes
Voor sommige personen zijn er andere, toegankelijkere routes:

  • Startend ondernemers die weinig tot geen ervaring hebben in het opzetten van een eigen bedrijf kunnen gebruik maken van het startupprogramma.
  • Amerikanen, Japanners en Turken kunnen zich beroepen op verdragen tussen Nederland en hun land van herkomst. Ook voor kunstenaars gelden andere regels.
  • Heb je de nationaliteit van een land buiten de EU, maar heb je voor langere tijd in een EU-land gewoond, dan gelden wellicht de voorwaarden voor EU langdurig ingezetenen.

Ondernemers met de nationaliteit van een EU-land hebben geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland aan de slag te gaan.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vera Kidjan of Hermie de Voer.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.