Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
startupprogramma

Op 1 januari 2015 presenteerde Nederland het startupprogramma voor niet-Europese ondernemers. 

Onder het startupprogramma krijgt de ondernemer een verblijfsvergunning voor 1 jaar om de bedrijfsactiviteiten te ontplooien met ondersteuning van een facilitator. 

Het programma is de toegankelijke variant van het strenge puntensysteem, waarbij de aanvraag wordt beoordeeld op ondernemingsplan, persoonlijke ervaring en toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. 

Waarom Nederland?
Nederland is onderdeel van de EU en het Schengengebied. Met een Nederlands(e) verblijfsvergunning of paspoort is het mogelijk vrij te reizen binnen de grenzen van Europa.

Nederland is een toegangspoort tot de Europese markt. Het biedt een stabiele economie en een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Bovendien heeft Nederland uitstekende leefomstandigheden, gezondheidszorg en onderwijs in een veilige en stabiele omgeving. 

De vereisten
Essentieel is de ondersteuning van een facilitator in Nederland. Verder moet de onderneming vernieuwend zijn. De ondernemer moet beschikken over voldoende en duurzame middelen van bestaan en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. 

Wat is een facilitator?
Een facilitator ondersteunt de ondernemer in het opzetten van de onderneming. Niet elke organisatie kan een facilitator zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt de facilitator aan op basis van bepaalde voorwaarden. 

Een facilitator moet tenminste 2 jaar ervaring hebben in het begeleiden van minstens 2 onafhankelijke startups. Bovendien moet de facilitator financieel solide zijn, ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en niet (tot de 3e graad) gerelateerd zijn aan de starter. 

De aanstelling als facilitator geldt voor 1 jaar. Voor een lijst met geregistreerde facilitators, zie hier

Innovatie
Om in aanmerking te komen voor een startupvergunning moet de onderneming innovatief zijn. Bij het vaststellen van het innovatieve karakter van de onderneming worden 3 aspecten in beschouwing genomen:

  • Het product of de dienst is nieuw in Nederland
  • De startup gebruikt een nieuwe technologie in de productie, distributie en/of marketing
  • De startup gaat op innovatieve wijze te werk

De genoemde aspecten moeten worden beschreven in een mijlpalenplan. De ondernemer en facilitator moeten bovendien overeenkomsten sluiten waaruit blijkt dat de begeleiding op maat is gesneden. (of: maatwerk is)

Hoewel de rol van de facilitator belangrijk is, speelt de ondernemer een actieve rol in de ontwikkeling van de zaak. 

Na 1 jaar moet de ondernemer een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen. Dit keer gelden de vereisten voor zelfstandigen onder het puntensysteem. Echter, een soepeler en flexibeler regime is van toepassing op ondernemers die voorheen houder waren van een startupvergunning. Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer moet de aanvrager tevens beschikken over voldoende en duurzame middelen van bestaan. Als de aanvraag succesvol is, wordt een verblijfsvergunning voor 5 jaar afgegeven. 

Voor meer informatie over het startupprogramma kunt u contact opnemen met Hermie de Voer. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.