expertises

Als je de nationaliteit hebt van een ander EU land of Zwitserland, heb je geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig om in Nederland te komen wonen en werken. Je mag echter geen beroep doen op publieke middelen, zoals een bijstandsuitkering.

Je hoeft je niet te melden bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), maar als je langer dan 4 maanden in Nederland blijft, moet je wel naar de gemeente om je in te schrijven in de BRP.

Kroaten
Heb je de Kroatische nationaliteit, dan heb je geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te verblijven, maar, heb je tot 1 juli 2018 wel een werkvergunning nodig om in loondienst te mogen werken. Als je zelfstandig ondernemer of freelancer bent, geldt dit niet. Als je eerder een voor arbeid geldige vergunning hebt gehad heb je over het algemeen geen werkvergunning meer nodig. Het is in een dergelijk geval wel verstandig te laten checken of dit in uw specifieke situatie ook geldt.

Als je langer dan 3 maanden in Nederland blijft, zul je moeten kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten en over voldoende* middelen beschikt .
Het is optioneel om een toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht (bewijs van rechtmatig verblijf) aan te vragen. Dit kan handig zijn na 1 jaar verblijf omdat dan niet uit je paspoort blijkt dat je inmiddels TWV-vrij bent. Ook kan je werkgever erom verzoeken.

Er gelden nog enkele uitzonderingen voor Kroatische burgers, bijvoorbeeld wanneer je werk zoekt of een studie wilt gaan volgen.

Familieleden
Je familieleden met een niet EU-nationaliteit moeten wel een verblijfsvergunning aanvragen. In dit geval is dat een toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht. Daaraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • je hebt rechtmatig verblijf in Nederland
  • je beschikt over voldoende financiële middelen om in het onderhoud van je familie te voorzien
  • de familieleden hebben een geldig paspoort
  • de familieleden vormen geen gevaar voor de openbare orde

Dit geldt ook voor ongehuwde partners van EU burgers, maar daarvoor gelden wel enkele aanvullende vereisten, waaronder dat je tenminste 6 maanden moet samenwonen.

Duurzaam verblijf (onbepaalde tijd)
Als je ervoor kiest om je permanent in Nederland te vestigen en je hebt de nationaliteit van een EU land of Zwitserland, dan kun je een verblijfsdocument aanvragen voor duurzaam verblijf. Ook de niet-Europese gezinsleden van EU burgers kunnen duurzaam verblijf aanvragen.

Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • Je hebt de afgelopen 5 jaar of langer aaneengesloten en rechtmatig verblijf gehad in Nederland. Rechtmatig verblijf betekent onder andere dat je over voldoende middelen beschikte.
  • Je hebt een geldig paspoort
  • Je staat ingeschreven in de BRP

Uitzonderingen gelden voor gepensioneerden, arbeidsongeschikten, en grensarbeiders.

Mocht je vragen over het voorgaande hebben en over de specifieke voorwaarden voor de hierboven genoemde categorieën, neem dan contact op met Vera Kidjan of Barbara Wegelin.

kidjan@everaert
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.