Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
creatieve sector

Vlnr.: Thomas van HouwelingenHermie de VoerJulian van DamEline van DeijckVera Kidjan

Wil je als werknemer aan de slag in de creatieve sector in Nederland, en kom je van buiten de EU? Dan gelden er speciale regels. Freelancers kunnen een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Voor arbeid in loondienst is een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig.

Voor Turken, Amerikanen en Japanners en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.

Arbeid in loondienst

Wil je voor een Nederlandse werkgever in de creatieve sector werken? Dan heb je een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. Deze kun je zelf aanvragen, maar vaak doet de werkgever dat. De vergunning wordt afgegeven door de IND.

Bij topfuncties in de branches dans, klassieke muziek, opera, musical, theater, toneel en cultuurwerkplaatsen wordt de arbeidsmarkttoets niet toegepast; dat betekent dat de werkgever niet eerst op zoek hoeft naar werknemers in Nederland of andere EU-landen voordat hij een buitenlandse werknemer in dienst mag nemen.

Verder gelden de volgende voorwaarden:

  • je functie bevindt zich in het topsegment binnen de kunst- en cultuur sector. Dit is afhankelijk van het maandloon van de functie. De huidige minimumbedragen vind je hier
  • je maandsalaris is conform de CAO voor de desbetreffende functie
  • de organisatie van je werkgever staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (als dit vereist is op grond van de Handelsregisterwet 2007)

De vergunning
De GVVA wordt afgegeven voor maximaal één jaar en kan daarna opnieuw worden aangevraagd. Je mag met deze GVVA alleen arbeid verrichten voor de werkgever waarvoor de vergunning is afgegeven. Als je voor een andere werkgever wilt werken, moet je opnieuw een aanvraag indienen.

Gezinsleden
Jouw partner of eventuele kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan jouw vergunning. Jouw partner is dan niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid die hij of zij wil verrichten, is een aparte werkvergunning vereist.

Freelancers

Wil je als freelancer aan de slag in de creatieve sector in Nederland? Als je werk het Nederlands cultureel belang dient, kun je een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. De IND wint hierover advies in bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • je hebt zekerheid over tenminste 3 projecten in de toekomst in de Nederlandse kunstsector
  • je verwacht voldoende te verdienen 
  • je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel
  • je staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente
  • je hebt een ziektekostenverzekering
  • je vormt geen bedreiging voor de openbare orde

De aanvraag
De aanvraagprocedure kan tot 6 maanden duren. In deze periode mag je alleen voorbereidend werk doen voor je onderneming, mits je natuurlijk een geldig(e) visum of een andere verblijfsvergunning hebt.

Ben je een buitenlandse student in Nederland? Dan kun je tot 3 jaar na je studie gebruik maken van een zoekjaar om werkervaring op te doen, of werk te vinden. Meer informatie over het zoekjaar vind je zoekjaar.

Het is belangrijk om het juiste moment te bepalen voor het indienen van je aanvraag. Wij raden aan om de aanvraag in te dienen zodra er zekerheid over deze projecten bestaat.

De verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning voor freelancers is geldig voor 2 jaar, en kan verlengd worden met 5 jaar, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je werkt nog steeds als kunstenaar
  • je voldoet aan het middelenvereiste
  • je hebt geen bijstand of andere publieke middelen aangevraagd
  • je bent niet in aanraking gekomen met de politie

Je mag met deze verblijfsvergunning uitsluitend werk verrichten als zelfstandig ondernemer. Voor elke andere vorm van arbeid heb je een aparte werkvergunning nodig.

Gezinsleden
Jouw partner of eventuele kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan jouw vergunning. Jouw partner is dan niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid die hij of zij wil verrichten, is een aparte werkvergunning vereist, ook als hij voor jou werkt.

Gratis informatiebijeenkomst
Elk jaar houdt Everaert Advocaten Immigration Lawyers een gratis informatiebijeenkomst voor personen van buiten de EU die in de Nederlandse creatieve of culturele sector aan de slag willen. De voorlichting is met name bedoeld voor buitenlandse kunststudenten aan Nederlandse hogescholen en andere kunstinstellingen, die na afronden van hun studie in Nederland willen werken, maar ook als je al afgestudeerd bent, ben je welkom. De voorlichting van dit jaar vond plaats op 29 maart. Lees er hier meer over

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Neem voor meer informatie contact op met Hermie de Voer of Elles Besselsen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.