Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
creatieve sector

Wil je als werknemer aan de slag in de creatieve sector in Nederland, en kom je van buiten de EU? Dan gelden er speciale regels. Voor werken in loondienst is een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. Creatieve freelancers kunnen een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Hieronder lees je meer over de voorwaarden van deze 2 aanvraagcategorieën.

Voor Amerikaanse, Turkse of Japanse burgers en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden. Zie hiervoor onze pagina Verdragslanden.

Werken in loondienst

Wil je in dienst van een Nederlandse werkgever in de creatieve/culturele sector werken? Dan heb je een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. Deze kun je zelf aanvragen, maar vaak doet de werkgever dat. De vergunning wordt afgegeven door de IND.

Bij topfuncties in de branches dans, klassieke muziek, opera, musical, theater, toneel en cultuurwerkplaatsen wordt de arbeidsmarkttoets niet toegepast; dat betekent dat de werkgever niet eerst op zoek hoeft naar werknemers in Nederland of andere EU-landen voordat hij een buitenlandse werknemer in dienst mag nemen.

Geldigheid vergunning

De GVVA wordt afgegeven voor maximaal één jaar en kan daarna opnieuw worden aangevraagd. Je mag met deze GVVA alleen arbeid verrichten voor de werkgever waarvoor de vergunning is afgegeven. Als je voor een andere werkgever wilt werken, moet je opnieuw een aanvraag indienen.

Gezinsleden

Jouw partner of eventuele kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan jouw vergunning. Jouw partner is dan niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid die hij of zij wil verrichten, is een aparte werkvergunning vereist.

Freelancers

Wil je als freelancer aan de slag in de creatieve sector in Nederland? Als je werk het Nederlands cultureel belang dient, kun je een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. De IND wint hierover advies in bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Aanvraagprocedure

Na het indienen van de aanvraag kan het tot 6 maanden duren voor je een beslissing krijgt. In deze periode mag je in Nederland alleen voorbereidend werk doen voor je onderneming, mits je natuurlijk een geldig visum of een andere verblijfsvergunning hebt.

Ben je een buitenlandse student in Nederland? Dan kun je tot 3 jaar na je studie gebruik maken van een zoekjaar om werkervaring op te doen of werk te vinden.

Het is belangrijk om het juiste moment te bepalen voor het indienen van je aanvraag. Wij raden aan om de aanvraag in te dienen zodra je zekerheid over een aantal creatieve freelance projecten hebt, bijvoorbeeld schriftelijke toezeggingen of contracten.

Geldigheid verblijfsvergunning

De verblijfsvergunning voor freelancers is geldig voor 2 jaar, en kan verlengd worden met 5 jaar, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je werkt nog steeds als kunstenaar
  • je voldoet aan het middelenvereiste
  • je hebt geen bijstand of andere publieke middelen aangevraagd
  • je bent niet in aanraking geweest met de politie

Je mag met deze verblijfsvergunning uitsluitend werk verrichten als zelfstandig ondernemer. Voor elke andere vorm van arbeid heb je een aparte werkvergunning nodig.

Gezinsleden

Jouw partner of eventuele kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan jouw vergunning. Jouw partner is dan niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid die hij of zij wil verrichten, is een aparte werkvergunning vereist, ook als hij voor jou werkt.

Jaarlijkse informatiebijeenkomst

Elk jaar houdt Everaert Advocaten een informatiebijeenkomst voor creatieven van buiten de EU die in de Nederlandse creatieve/culturele sector aan de slag willen. De voorlichting is met name bedoeld voor buitenlandse studenten aan Nederlandse kunstinstellingen, die na het afronden van hun studie in Nederland willen werken, maar ook als je al langer afgestudeerd bent, ben je welkom. Lees er hier meer over

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden wanneer de volgende bijeenkomst plaats zal vinden.

Neem voor meer informatie contact op met Hermie de Voer of Elles Besselsen.