Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
nieuws
nieuws
21

Nieuwe regelgeving (Richtlijn (EU) 2016/801) die zal ingaan op 23 mei 2018, zorgt voor verbeterde mobiliteit binnen de EU voor studenten en onderzoekers en maakt het volgen van een stage in Nederland makkelijker.

De belangrijkste wijziging is dat buitenlandse studenten of minder dan 2 jaar geleden afgestudeerden een stage kunnen volgen in Nederland, zonder dat dat de stage noodzakelijk of relevant is binnen de opleiding zelf. Als uit de stage-overeenkomst blijkt dat het doel educatief is, is dat voldoende om een verblijfs- of werkvergunning te krijgen.

Een andere belangrijke wijziging is dat het voor onderzoekers en studenten aan universiteiten in andere EU landen makkelijker wordt om langer dan 90 dagen in Nederland te verblijven. Als zij in het bezit zijn van een vergunning voor onderzoek of studie in een andere lidstaat, hoeven zij geen verblijfsvergunning meer aan te vragen om aan een Nederlandse universiteit onderzoek te verrichten of te studeren.

Onderzoekers mogen vanaf 23 mei 2018 twee keer zo lang in Nederland verblijven: 180 dagen in elke periode van 360 dagen, in plaats van 90 dagen per 180 dagen. Hun familieleden mogen gedurende die periode ook naar Nederland komen. Voor studenten geldt zelfs dat zij 360 dagen zonder Nederlandse verblijfsvergunning in Nederland mogen verblijven.

Het wordt hierdoor dus makkelijker voor onderzoekers om gedurende een langere periode onderzoek te verrichten aan een Nederlandse universiteit. Studenten kunnen een semester of zelfs een heel collegejaar in Nederland volgen zonder dat daarvoor een aparte verblijfsvergunning hoeft te worden aangevraagd.
Voorwaarde is wel dat de onderzoekers en studenten zich na aankomst in Nederland zo snel mogelijk melden bij het loket van de IND.

Tot slot bepaalt de nieuwe regelgeving nog dat buitenlandse studenten naast hun studie 16 uur per week mogen werken. De werkgever moet voor die arbeid wel een werkvergunning aanvragen.

Hoe dat moet? Neem contact op met Thomas van Houwelingen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

aanmelden nieuwsbrief

dhr.    mw.

Ik ben op de hoogte van en akkoord met de privacyverklaring