Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises

Wanneer iemand van buiten de EU (derdelander) in Nederland wil komen werken kan dat als kennismigrant, met een Europese Blauwe Kaart of met een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Als er sprake is van een concernoverplaatsing, een intra-company transfer (ICT), is wellicht de Europese ICT-Richtlijn van toepassing. Ook zijn er bijzondere regels voor detachering binnen Europa (grensoverschrijdende dienstverlening). 

Hieronder besteden we kort aandacht aan elke soort vergunning, met steeds een verwijzing naar meer informatie. 

[wordt vervolgd onder de tabel] 

Vergelijkingstabel kennismigrantenregeling, Blauwe Kaart, ICT EU en ICT nationaal

 

kennismigranten-
regeling
blauwekaart-
regeling
ICT EU
ICT nationaal

functie

leidinggevend, specialist

leidinggevend, specialist

leidinggevend, specialist of trainee als in Richtlijn 2014/66

leidinggevend, specialist

looncriterium

zie hier de huidige bedragen

zie hier de huidige bedragen

zie hier de huidige bedragen

zie hier de huidige bedragen

salaris marktconform?

ja

gefixeerd in looncriterium

ja

ja

beslistermijn

2 weken voor erkend referent

2 weken voor erkend referent, max. 90 dagen voor niet-erkend referent

2 weken voor erkend referent, max. 90 dagen voor niet-erkend referent

3-5 weken werkvergunning, 90 dagen verblijfsvergunning

detachering of lokaal contract?

lokaal

lokaal

werknemer blijft in dienst bij buitenlandse werkgever

beide mogelijk, aanstelling aantoonbaar tijdelijk

beslissing in buitenland afwachten?

als visum is vereist

als visum is vereist

als visum is vereist

als visum is vereist

opleidingsniveau

HBO-universitair

HBO-universitair van tenminste 3 jaar

voor trainee: mastergraad

HBO-universitair

mogen gezinsleden werken?

ja

ja

ja

werkvergunning (ongetoetst) vereist

geldigheidsduur

duur van contract, maximaal 5 jaar

duur van contract: minimaal 1, maximaal 4 jaar

duur van de overplaatsing: maximaal 3 jaar

duur van de overplaatsing: maximaal 3 jaar

verlenging mogelijk

ja, onbeperkt

ja, onbeperkt

nee, 6 maanden verplichte wachttijd na 3 jaar EU-ICT arbeid*

ja, mits arbeid tijdelijk blijft

permanent verblijf mogelijk?

ja

ja

ja - maar alleen op basis van nationaal beleid

nee

mobiliteit in EU?

nee

ja, na 18 maanden

ja

nee

* De IND heeft tot op heden de positie ingenomen dat geen wachttijd wordt toegepast

 

 

Onze dienstverlening

Everaert Advocaten verleent sinds jaar en dag diensten op maat aan het bedrijfsleven in binnen en buitenland. Arbeidsmigratie naar Nederland en binnen Europa zijn voor onze advocaten een beproefd werkterrein. Multinationals vinden bij Everaert Advocaten een speciale praktijkafdeling, de Everaert Business Unit.

Wij adviseren over de juiste aanvraag, verzorgen werkvergunningen en adviseren over de verplichtingen die aan deze vergunningen gekoppeld zijn. Ook wanneer het fout is gegaan, kunt u bij ons terecht.

Neem voor meer informatie of advies contact op met Marcel Reurs of Bram van Melle.