expertises

Wanneer een Aziatische horecaondernemer een kok van buiten de EU in dienst wil nemen, moet hij voor deze werknemer een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. In sommige gevallen gelden speciale voorwaarden.

Lees meer >


In een aantal EU-lidstaten kun je de status EU-langdurig ingezetene krijgen. Dit is een Europese variant van de permanente verblijfsvergunning.

Heb je de status EU-langdurig ingezetene in een ander EU-land verkregen en wil je in Nederland een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen? Dan gelden er versoepelde voorwaarden.

Als je wilt weten hoe je de status EU langdurig ingezetene in Nederland kunt verkrijgen, ga je naar de pagina Permanent verblijf.

Als je wilt weten hoe je de status in andere EU-landen kunt krijgen, raadpleeg je de lokale autoriteiten. Zie hier een lijst van de landen waar je de status kunt verkrijgen.

Lees meer >


Wil je als freelancer of werknemer aan de slag in de kunst- en cultuursector in Nederland, en kom je van buiten de EU? Dan gelden er speciale regels. Freelancers kunnen een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen. Voor arbeid in loondienst is een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig.

Voor Turken, Amerikanen en Japanners en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.

Lees meer >


Voor Turken en hun gezinsleden die in Nederland komen wonen of werken gelden andere, veelal gunstigere regels dan voor reguliere migranten van buiten de EU. Dit is dankzij het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije.

Lees meer >


Voor wetenschappelijk onderzoekers die onderzoek willen doen bij een onderzoeksinstelling in Nederland gelden andere regels dan voor reguliere kennismigranten. Wetenschappelijk onderzoekers kunnen worden toegelaten op grond van Richtlijn 2005/71/EG.

Lees meer >