expertises

Ben je student afkomstig uit een land buiten de EU en wil je een opleiding in Nederland volgen? Dan heb je een verblijfsvergunning nodig.

De universiteit of hogeschool vraagt de verblijfsvergunning aan, je moet alleen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook tijdens je studie heb je verplichtingen.

Op de pagina Verblijfsvergunning als student lees je hier meer over.

Werken tijdens je studie
Als student afkomstig uit een land buiten de EU mag je tijdens je studie in Nederland 10 uur per week werken. In plaats daarvan mag je ook seizoenswerk doen in juni, juli en augustus. In beide gevallen heb je een werkvergunning nodig.

Om stage te lopen tijdens je studie in Nederland heb je geen werkvergunning nodig. Wel moet de stage relevant zijn voor de studie en moet het tijdelijke dienstverband worden vastgelegd in een stageovereenkomst. Voor de stageovereenkomst kun je gebruik maken van de model-stageovereenkomst die door EP-Nuffic is ontwikkeld.

Bovendien mogen studenten ook ondernemingsactiviteiten verrichten tijdens hun studie. Hiervoor hebben zij geen werkvergunning nodig, zolang de studie centraal blijft staan en de prestaties niet lijden onder de ondernemingsactiviteiten. 

Werken na je studie
Ben je een buitenlandse student in Nederland en wil je na je studie in Nederland werken? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Als pas afgestudeerde kun je een verblijfsvergunning voor een zoekjaar aanvragen. Die is een jaar geldig en je hebt geen werkvergunning nodig om te werken in Nederland. Het is een ideale manier om je te oriënteren op de Nederlandse arbeidsmarkt en uiteindelijk een baan te vinden.

Op de pagina Zoekjaar lees je hier meer over.

Misschien heb je al werk gevonden en wil je na je studie direct aan de slag. Je verblijfsvergunning als student is vanaf het moment dat je afstudeert niet meer geldig. Het is belangrijk dat je een andere verblijfsvergunning aanvraagt voordat dit moment aanbreekt.

Er zijn verschillende verblijfsvergunningen om te werken in Nederland. Op de pagina’s Werken in Nederland en Ondernemen in Nederland vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Voor sommige categorieën gelden speciale regels:

Als je uit een EU-land komt heb je geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen en werken, maar in sommige gevallen wel een werkvergunning (bijvoorbeeld Kroaten tot 1 juli 2018).

In Nederland blijven
Ben je student van buiten de EU en wil je na je studie in Nederland blijven? Ook als je niet gaat werken, is dit mogelijk.

Misschien heb je een relatie met een Nederlander, een Unieburger of met iemand van buiten de EU met een Nederlandse verblijfsvergunning. In dit geval kun je verblijf bij partner aanvragen. Je hoeft dan niet het Basisexamen Inburgering Buitenland te behalen.

Op de pagina Gezinshereniging lees je hier meer over.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Barbara Wegelin of Thomas van Houwelingen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder in: