expertises

Na 5 jaar onafgebroken verblijf in Nederland kun je een verblijfsvergunning aanvragen voor onbepaalde tijd. Deze kent 2 varianten:

  • verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene, op basis van EU-wetgeving
  • verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, op basis van nationale wetgeving

De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) beoordeelt voor welke vergunning je in aanmerking komt.

Waarom permanent verblijf?
Met een permanente verblijfsvergunning (zowel EU als nationaal) is je verblijf in Nederland niet meer verbonden aan een bepaald verblijfsdoel. Het is in beginsel voor onbepaalde tijd en kan alleen worden ingetrokken als je een zwaar strafbaar feit pleegt of je hoofdverblijf voor langere tijd buiten Nederland is. Bovendien ben je vrij op de arbeidsmarkt, wat betekent dat je geen werkvergunning nodig hebt om in Nederland te mogen werken. Je dient alleen elke 5 jaar een nieuw pasje aan te vragen, een eenvoudige administratieve procedure.

Permanent verblijf is niet hetzelfde als Nederlanderschap. Als Nederlands burger mag je stemmen en je verkiesbaar stellen voor het parlement. Ook mag je een Nederlands paspoort aanvragen. Echter, in sommige gevallen moet je afstand doen van je andere nationaliteit(en). Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd behoud je je nationaliteit(en).

Vergelijkingstabel verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene, verblijfsvergunning onbepaalde tijd en Nederlanderschap:
verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene
verblijfsvergunning onbepaalde tijd       
Nederlandse nationaliteit        
aanvraag na 5 onafgebroken jaar verblijf met een niet-tijdelijk verblijfsdoel. Studieperiode telt mee voor 50%             
aanvraag na 5 onafgebroken jaar verblijf, met tijdelijk of niet-tijdelijk verblijfsdoel
aanvraag na 5 onafgebroken jaar verblijf, met tijdelijk of niet-tijdelijk verblijfsdoel
Behoud van andere nationaliteit(en)
Behoud van andere nationaliteit(en)
In sommige gevallen afstaan van andere nationaliteit(en)
je mag niet stemmen in de parlementaire verkiezingen
je mag niet stemmen in de parlementaire verkiezingen
je mag stemmen en je verkiesbaar stellen voor het parlement
Na 5 jaar onbepaalde tijd, naturalisatie mogelijk
Na 5 jaar onbepaalde tijd, naturalisatie mogelijk
Nederlands paspoort aanvragen mogelijk


Verblijf als EU-langdurig ingezetene
Als EU-langdurig ingezetene kun je gemakkelijker een verblijfsvergunning als EU-langdurig ingezetene aanvragen in een ander EU-land, hoewel de voorwaarden per land kunnen verschillen.

In Nederland gelden de volgende voorwaarden:

  • je woont tenminste 5 jaar onafgebroken in Nederland met een geldige verblijfsvergunning1
  • op het moment van de aanvraag heb je een geldige verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk verblijfsdoel
  • je hebt het inburgeringsexamen gehaald
  • je hebt voldoende en duurzaam inkomen. Het standaardbedrag wordt elk jaar op 1 januari herzien en vind je hier

1Over het algemeen telt alleen een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel mee. Een uitwisseling of zoekjaar bijvoorbeeld, is tijdelijk en telt niet mee. Echter, je studieperiode telt voor de helft mee. Bijvoorbeeld, als je 4 jaar in Nederland hebt gestudeerd kun je 2 jaar meetellen om aan de 5 jaar te komen.

Verblijfsvergunning onbepaalde tijd
Als je (nog) niet aan de voorwaarden voldoet voor de status EU-langdurig ingezetene, kom je misschien in aanmerking voor een Nederlandse verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

De voorwaarden zijn:

  • je woont tenminste 5 jaar onafgebroken in Nederland met een geldige verblijfsvergunning2
  • op het moment van de aanvraag heb je een geldige verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk verblijfsdoel
  • je hebt het inburgeringsexamen gehaald
  • je hebt voldoende en duurzaam inkomen. Het standaardbedrag wordt elk jaar op 1 januari herzien en vind je hier

2Dit mogen verblijfsvergunningen met een tijdelijk of niet-tijdelijk verblijfsdoel zijn. Alle aaneengesloten verblijfsvergunningen die je in de afgelopen 5 jaar hebt gehad mag je bij elkaar optellen.

Voor diplomaten, consulair medewerkers en medewerkers van internationale organisaties (samengevat de geprivilegieerden) gelden andere regels. Deze vind je hier

Neem voor meer informatie contact op met Barbara Wegelin of Eline van Deijck.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.