Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises

Ondernemers die naar Nederland willen komen om een bedrijf op te richten kunnen een verblijfsvergunning aanvragen onder het puntensysteem. Startende ondernemers die samenwerken met een erkende facilitator, kunnen gebruik maken van een toegankelijkere variant: het startupprogramma. Buitenlandse investeerders kunnen een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij investeren in de Nederlandse economie.

Puntensysteem

Het puntensysteem staat bekend als een streng toetsingskader. Ondernemers krijgen punten toegekend op hun persoonlijke opleiding en ervaring, het ondernemingsplan en de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. In deze 3 categorieën moet omvattend bewijsmateriaal aangeleverd worden. Lees meer op de pagina Puntensysteem

Startup

Onder het startupprogramma krijgt de ondernemer 1 jaar de tijd om bedrijfsactiviteiten te ontplooien met steun van een facilitator. Na dat jaar kan hij een nieuwe vergunning aanvragen, onder de vereisten voor zelfstandigen onder het puntensysteem. Lees meer op de pagina Startup.

Investeerders

Voor investeerders is de hoogte van het in Nederland geïnvesteerde kapitaal de voornaamste voorwaarde. Bovendien worden eisen gesteld aan de investering, waaronder de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Lees meer op de pagina Investeerders.

Vergelijkingstabel puntensysteem, startup en investeerdersprogramma:

 
Puntensysteem
Startupprogramma
Investeerders  

Toegang tot de arbeidsmarkt  

beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist

beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist

vrije toegang tot de arbeidsmarkt, geen werkvergunning (TWV) vereist

Geldigheidsduur

2 jaar, verlenging mogelijk

1 jaar, verlenging niet mogelijk.

3 jaar, verlenging mogelijk

Inburgeringseisen

geen

geen

geen

Gezinsleden

Arbeid als zelfstandige toegestaan,

arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV

Arbeid als zelfstandige toegestaan,

arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV

mogen mee aanvragen en zijn vrij op de arbeidsmarkt

Nederlandse nationaliteit

aanvragen mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland 

mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland

mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland

 

Speciale categorieën

 

Neem voor meer informatie over ondernemen in Nederland contact op met Hermie de Voer of Vera Kidjan.

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een bedrijf oprichten in Nederland? Dan kun je een verblijfsvergunning aanvragen onder het puntensysteem. Aan de hand van dit systeem beoordeelt de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) of je onderneming van wezenlijk belang is voor de Nederlandse economie.

Het puntensysteem beoordeelt op 3 aspecten:

Lees meer >

Op 1 januari 2015 presenteerde Nederland het startupprogramma voor niet-Europese ondernemers. 

Onder het startupprogramma krijgt de ondernemer een verblijfsvergunning voor 1 jaar om de bedrijfsactiviteiten te ontplooien met ondersteuning van een facilitator. 

Lees meer >

Buitenlandse investeerders kunnen een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij investeren in de Nederlandse economie. 

Deze verblijfsvergunning is geldig voor 3 jaar en kan worden verlengd. Na 5 jaar komt de investeerder in aanmerking voor een verblijfsvergunning onbepaalde tijd of Nederlands burgerschap. 

Lees meer >