Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises

Ondernemers die naar Nederland willen komen om een bedrijf op te richten kunnen een verblijfsvergunning aanvragen onder het puntensysteem. Startende ondernemers die samenwerken met een erkende facilitator, kunnen gebruik maken van een toegankelijkere variant: het startupprogramma. Investeerders kunnen een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij investeren in de Nederlandse economie.

Puntensysteem

Het puntensysteem staat bekend als een streng toetsingskader. Ondernemers krijgen punten toegekend op hun persoonlijke opleiding en ervaring, het ondernemingsplan en de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. In deze 3 categorieën moet omvattend bewijsmateriaal aangeleverd worden. Lees meer op de pagina Puntensysteem

Startup

Onder het startupprogramma krijgt de ondernemer 1 jaar de tijd om bedrijfsactiviteiten te ontplooien met steun van een facilitator. Na dat jaar kan hij een nieuwe vergunning aanvragen, onder de vereisten voor zelfstandigen onder het puntensysteem. Lees meer op de pagina Startup.

Investeerders

Voor investeerders is de hoogte van het in Nederland geïnvesteerde kapitaal de voornaamste voorwaarde. Bovendien worden eisen gesteld aan de investering, waaronder de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Lees meer op de pagina Investeerders.

Vergelijkingstabel puntensysteem, startup en investeerdersprogramma:

   
puntensysteem
startupprogramma
investeerders  
toegang tot de arbeidsmarkt  
beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist
beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist
vrije toegang tot de arbeidsmarkt, geen werkvergunning (TWV) vereist
geldigheidsduur
2 jaar, verlenging mogelijk
1 jaar, verlenging niet mogelijk.
3 jaar, verlenging mogelijk
inburgeringseisen
geen
geen
geen
gezinsleden
Arbeid als zelfstandige toegestaan,
arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV
Arbeid als zelfstandige toegestaan,
arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV
mogen mee aanvragen en zijn vrij op de arbeidsmarkt
Nederlandse nationaliteit
aanvragen mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland 
mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland
mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland

Speciale categorieën
Voor een aantal categorieën ondernemers gelden andere, meestal gunstigere regels. Zo gelden er soepelere regels voor Amerikanen en Japanners dankzij het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag (1956) en het Nederlands-Japans Handelsverdrag (1912). Het puntensysteem is op hen niet van toepassing.

Lees meer over de specifieke voorwaarden voor Amerikaanse ondernemers hier, en voor Japanse ondernemers hier.

Ook voor Turkse ondernemers gelden andere regels. De Europese Unie en Turkije hebben in 1963 een Associatieovereenkomst gesloten. De voorwaarden voor Turkse ondernemers zijn hier onderdeel van en vind je hier.

In andere EU-landen kun je de status EU langdurig ingezetene krijgen. Dit is een Europese variant van de permanente verblijfsvergunning. Als je met zo een Europese vergunning voor langdurig ingezetenen vanuit een andere Europees land in Nederland wilt ondernemen, gelden versoepelde voorwaarden. Deze voorwaarden vind je hier.

Tot slot zijn ook de voorwaarden voor ondernemers in de creatieve sector anders dan voor reguliere ondernemers. Lees hier meer over de voorwaarden. Everaert Advocaten Immigration Lawyers organiseert elk voorjaar een informatiemiddag voor studenten in de kunst- en cultuur sector. Houd onze nieuws pagina in de gaten voor de datum.

Neem voor meer informatie over ondernemen in Nederland contact op met Hermie de Voer of Vera Kidjan.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder in: