Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises
nieuws

Nederlander worden kan op 3 manieren: door naturalisatie, door een optieprocedure of door geboorte uit een Nederlandse vader of moeder.

De Rijkswet op het Nederlanderschap is ingewikkeld; of en hoe je Nederlander kunt worden is voor iedereen anders. Er zijn tal van regels en uitzonderingen om rekening mee te houden. Onze advocaten van de nationaliteitsdesk zijn gespecialiseerd in zaken als naturalisatie, optie en dubbele nationaliteit. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het indienen van een aanvraag of het voeren van een procedure.

Voor diplomaten, consulair medewerkers en medewerkers van internationale organisaties (samengevat de geprivilegieerden) gelden andere regels.

1 - Naturalisatie

De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor naturalisatie:

• 5 jaar onafgebroken verblijf in Nederland met een geldige verblijfsvergunning en hoofdverblijf in Nederland
• afstand doen van andere nationaliteit(en) tenzij onmogelijk 
• behalen inburgeringsexamen
• een geldig paspoort
• een geldige geboorteakte
• geen strafblad
• meerderjarig (18)

Naturalisatietermijn en verblijfsvergunning
De naturalisatietermijn van 5 jaar onafgebroken verblijf betekent dat je op elk moment in deze periode Nederland als hoofdverblijf had. Bovendien moet je 5 jaar onafgebroken in het bezit van een geldige verblijfsvergunning zijn. Op het moment van het naturalisatieverzoek moet je beschikken over een verblijfsvergunning van niet-tijdelijke aard. Dit kan een verblijfsvergunning zijn op basis van gezinshereniging, arbeid, of een ander verblijfsdoel. Een tijdelijke verblijfsvergunning, zoals bijvoorbeeld voor studie of als vluchteling, voldoet niet. Tijdens de hele procedure moet je verblijfsvergunning geldig zijn.

Verkorte naturalisatietermijn
In sommige gevallen is de naturalisatietermijn korter. De volgende situaties zijn mogelijk:

• Ben je partner van een Nederlander, gehuwd of ongehuwd? Dan kun je de Nederlandse nationaliteit aanvragen na 3 jaar onafgebroken rechtmatig verblijf en samenwoning met je Nederlandse partner in Nederland.
• Ben je getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlander en woon je in een ander land dan dat waarvan je de nationaliteit hebt? Dan kun je na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap en samenwoning in het buitenland de Nederlandse nationaliteit aanvragen.
• Woon je in totaal 10 jaar of langer met een geldige verblijfsvergunning in Nederland? Dan kun je na 2 jaar onafgebroken verblijf de Nederlandse nationaliteit aanvragen.
• Ben je een staatloze vreemdeling? Dan kun je na 3 jaar verblijf in Nederland de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Dubbele nationaliteit
Nederland probeert dubbele nationaliteit zoveel mogelijk tegen te gaan. Om die reden wordt je verplicht afstand te doen van je andere nationaliteit(en) als je Nederlander wil worden.

Uitzonderingen zijn:

• het land van de oorspronkelijke nationaliteit staat verlies niet toe
• je bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlander
• je bent in Nederland geboren en woont in Nederland op het moment van het naturalisatieverzoek
• je bent jonger dan 18 jaar en deelt in de naturalisatieprocedure van je ouders
• je hebt een verblijfsvergunning asiel
• afstand doen van je andere nationaliteit(en) leidt tot bezwaarlijke gevolgen

Als een uitzondering van toepassing is, moet je dit met voldoende bewijs aantonen tijdens de aanvraag.

2 - Nederlandse nationaliteit door optie

De Nederlandse nationaliteit kan ook worden verkregen door optie. Het optieverzoek is bedoeld voor mensen die een speciale band hebben met Nederland, zoals:

• oud-Nederlanders, die minimaal 1 jaar in Nederland verblijven met een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd met een niet-tijdelijk verblijfsdoel
latente Nederlanders*

Er zijn verschillende manieren waarop de speciale band met Nederland kan worden uitgelegd. U kunt een band met Nederland hebben door onderwijs, opvoeding of werk. 

De optieprocedure is sneller en kost minder dan de naturalisatieprocedure. Er hoeft geen inburgeringsexamen te worden afgelegd en de oorspronkelijke nationaliteit hoeft in de meeste gevallen niet te worden verworpen. 

3 - Nederlandse nationaliteit door geboorte

Een kind krijgt door geboorte de Nederlandse nationaliteit als een van de ouders Nederlander is, ongeacht de geboorteplaats van het kind. Ook als een kind een ongehuwde Nederlandse moeder heeft, geldt het geboorterecht.
Als een kind buiten huwelijk wordt geboren uit een Nederlandse vader en een niet-Nederlandse moeder is het geboorterecht niet vanzelfsprekend moet onderzoek uitwijzen of het kind Nederlander is of de Nederlandse nationaliteit kan krijgen.

*Latente Nederlanders
Wel een Nederlandse moeder, toch geen Nederlander. Dit is mogelijk als je bent geboren voor 1 januari 1985 uit een Nederlandse moeder en buitenlandse vader. Je bent dan een zogenaamde latente Nederlander. Om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen naast je andere nationaliteit kun je gebruik maken van een optiemogelijkheid.
Everaert Advocaten Immigration Lawyers stond aan de wieg van de zogenaamde ‘latente Nederlanders’-regeling en kan je er alles over vertellen. Uiteraard kunnen we je ook begeleiden bij de procedure.

Voor meer informatie of advies kun je contact opnemen met een van onze advocaten: Hermie de Voer, Vera Kidjan of Elles Besselsen.

Of lees meer over dit onderwerp in de blogartikelen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Optie- en naturalisatie leges 2019

De leges voor de optieprocedure en naturalisatie worden met ingang van 1 januari 2019 wegens de jaarlijkse indexering verhoogd.

Lees meer >

Nederlandse wetgeving in strijd met Europees recht?

Minderjarigen die langdurig in het buitenland wonen en een tweede nationaliteit bezitten, kunnen hun Nederlandse nationaliteit automatisch kwijtraken wanneer hun ouders hun paspoort niet tijdig vernieuwen.

Lees meer >

Succesvolle dubbele nationaliteit zaak

Nederlander worden met behoud van je andere nationaliteit lijkt kansrijker geworden. Als je kunt aantonen dat je door afstand te doen van je oorspronkelijke nationaliteit een substantieel financieel verlies lijdt mag je in sommige gevallen je andere paspoort houden.

Lees meer >

Artikel in de Volkskrant 'Nederlanders in het buitenland de dupe'

In de Volkskrant verscheen op 30 mei 2018 een opiniestuk door Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen, waarin zij zich sterk maken voor betere voorlichting door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in het buitenland wiens paspoort dreigt te verlopen.

Lees meer >

Termijn voor tegenwerpen openbare orde feiten bij naturalisatie en optie van 4 naar 5 jaar

Met ingang van 1 mei 2018 kan het Nederlanderschap alleen worden verkregen als binnen de 5 jaar direct voorafgaand aan de indiening van een naturalisatieverzoek of een optieverklaring - of de beslissing daarop - geen sprake is geweest van een misdrijf, de sanctionering van een misdrijf of de tenuitvoerlegging van een dergelijke sanctie. Deze termijn is op dit moment nog 4 jaar.

Lees meer >

Nederland viert Naturalisatiedag

Elk jaar op 15 december is het Naturalisatiedag. Op deze speciale dag ontvangen vreemdelingen die tijdens een feestelijke ceremonie tot Nederlander genaturaliseerd worden een officiële verklaring (naturalisatiebesluit) van de gemeente waaruit blijkt dat zij Nederlands staatsburger geworden zijn.

Lees meer >

Wetsvoorstel verworpen, naturalisatie termijn blijft 5 jaar

De Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 3 oktober 2017 het wetsvoorstel waarbij de Rijkswet op het Nederlanderschap zou worden gewijzigd, verworpen.

Lees meer >