expertises
nieuws

Nederlander worden kan op 3 manieren: door naturalisatie, door een optie procedure of door geboorte uit een Nederlandse vader of moeder.

De Rijkswet op het Nederlanderschap is ingewikkeld; of en hoe je Nederlander kunt worden is voor iedereen anders. Er zijn tal van regels en uitzonderingen om rekening mee te houden. Onze advocaten van de nationaliteitsdesk zijn gespecialiseerd in zaken als naturalisatie, optie en dubbele nationaliteit. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het indienen van een aanvraag of het voeren van een procedure.

Voor diplomaten, consulair medewerkers en medewerkers van internationale organisaties (samengevat de geprivilegieerden) gelden andere regels. Deze vind je hier.

Lees meer >


Verlies van de Nederlandse nationaliteit kan automatisch gebeuren, soms zelfs zonder dat je het weet. Ook kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken.

Het terugkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is een moeizaam proces en niet altijd mogelijk. Het is verstandig contact op te nemen met een van onze advocaten voor advies op maat.

Automatisch verlies van de Nederlandse nationaliteit kan gebeuren als je:

• vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt
• met dubbele nationaliteit 10 jaar of langer in het buitenland woont en je Nederlandse paspoort niet binnen 10 jaar na afgifte van je laatste paspoort verlengt

Lees meer >

Ministers reageren op Ombudsmanrapport ‘Verlies Nederlanderschap’

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen.

Lees meer >

Nederlandse nationaliteit na 7 jaar verblijf

De Nederlandse nationaliteit kan pas na 7 jaar legaal verblijf in Nederland worden verkregen, in plaats van de huidige 5 jaar. 

Lees meer >

Verlies Nederlanderschap? Herstel misschien mogelijk

Op 8 juni 2016 werd in de Tweede Kamer de wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap besproken, met onder andere voorstellen om verlies van het Nederlanderschap te herstellen. In enkele gevallen lijkt dit te gaan lukken, in andere niet.

Lees meer >

Ombudsman: Nederlander in het buitenland onvoldoende geïnformeerd over mogelijk verlies Nederlanderschap

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen. Dit concludeert de Nationale ombudsman in het rapport Verlies Nederlanderschap, dat op 10 mei 2016 is verschenen.

Lees meer >

Naturalisatie en optie (Nederlander worden)

Per 1 januari 2016 zijn de volgende legesbedragen van toepassing:

Lees meer >

Parlementaire behandeling wetsvoorstel RWN uitgesteld

De parlementaire behandeling van het wetsvoorstel wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap ter verlenging van de termijnen voor verlening van het Nederlanderschap....

Lees meer >

Naturalisatie van vijf naar zeven jaar en niet meer vanuit het buitenland?

Update: Parlementaire behandeling wetsvoorstel RWN uitgesteld

Al geruime tijd is er een wetsvoorstel aanhangig dat wijzigingen in de Rijkswet op het Nederlanderschap beoogt. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft onlangs vragen vanuit de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel beantwoord.

Lees meer >