Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises
nieuws

Nederlanders of houders van een Nederlandse verblijfsvergunning voor een niet tijdelijk verblijfsdoel (met uitzondering van studie) kunnen hun buitenlandse partner (gehuwd en ongehuwd) naar Nederland halen.

Minderjarige kinderen met wie de in Nederland wonende ouder gezinsleven heeft onderhouden, kunnen ook naar Nederland komen. Jongvolwassenen (kinderen grofweg tussen 18-25 jaar) kunnen alleen naar Nederland komen als zij altijd tot het gezin hebben behoord van de in Nederland verblijvende ouder. Voorwaarden voor gezinshereniging met kinderen van 18 tot 25 jaar zijn dat zij financieel afhankelijk zijn van de ouder in Nederland en niet in staat om zichzelf te onderhouden, niet getrouwd zijn of een duurzame relatie hebben en zelf geen kinderen hebben.

Ook geadopteerde kinderen kunnen naar Nederland komen in het kader van gezinshereniging, maar voor hen gelden aparte voorwaarden. Op de pagina Internationale Adoptie leest u hier meer over.

Lees meer >

Op 10 mei 2017 heeft het Hof van Justitie van de Europese unie een belangrijke uitspraak gedaan over het verblijfsrecht van de onrechtmatig verblijvende ouder van een Nederlands kind. De uitspraak is genoemd naar een van de onrechtmatig verblijvende ouders die een zaak had aangespannen: Chavez Vilchez.

Lees meer >

Tot 2012 was het mogelijk om een (groot-) ouder van buiten de EU naar Nederland te laten komen op basis van het zogenaamde ouderenbeleid. Dan moest aan de volgende voorwaarden worden voldaan: het moest gaan om een alleenstaande ouder van een Nederlands kind/kinderen (of houders van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier of asiel), die ouder was dan 65. Alle kinderen moesten in Nederland wonen en (gezamenlijk) voldoen aan de inkomenseis.

Lees meer >

Normbedragen voor gezinshereniging per 1 januari 2019

Elk half jaar herziet de IND de bedragen voor voldoende inkomen in verband met een aanvraag gezinshereniging of gezinsvorming. De nieuwe normbedragen Wml (Wet minimumloon) per 1 januari 2019 vindt u hieronder.

Lees meer >

Raad van State kritisch op werkwijze IND bij beëindiging verblijfsrecht burger EU

De IND moet bij de beëindiging van het verblijfsrecht van EU-burgers altijd alle individuele omstandigheden, zoals iemands gezondheids- en gezinssituatie, meewegen. Dat blijkt uit twee uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 7 november 2018.

Lees meer >

NT2 examens uitgesteld tot begin 2019

Er zullen voorlopig geen examens NT2 afgenomen worden.

Lees meer >

Boliviaanse zelfstandigen kunnen een DAFT-aanvraag indienen

Bolivianen moeten even gunstig worden behandeld als Amerikanen, wanneer zij een aanvraag indienen voor een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer. Dat is vast komen te staan in een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 11 september 2018 in een zaak van Thomas van Houwelingen.

Lees meer >

Barbara Wegelin in het Jeugdjournaal

Woensdagavond 12 september 2018 mocht Barbara Wegelin in het Jeugdjournaal uitleggen waarom het zo lang duurde voor er duidelijkheid kwam voor Lili en Howick en wat de gevolgen zijn voor kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten.

Lees meer >