Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
expertises

Woont u als Brit in Nederland of bent u echtgeno(o)t(e)/ (geregistreerd) partner van een Nederlander en vraagt u zich af of en hoe u de Nederlandse nationaliteit kunt verkrijgen zonder uw Britse nationaliteit te verliezen? In dit artikel vindt u meer informatie over naturalisatie, Brexit en dubbele nationaliteit.

Voorwaarden naturalisatie

  • U bent meerderjarig (18 jaar of ouder).
  • U hebt tenminste 5 jaar onafgebroken toelating en hoofdverblijf gehad in Nederland onmiddellijk voorafgaande aan uw naturalisatieverzoek. Let op: er zijn uitzonderingen op deze regel.
  • U bent ingeburgerd.
  • Er bestaan geen bedenkingen tegen uw verblijf voor onbepaalde tijd in Nederland.
  • U bent bereid een verklaring van verbondenheid af te leggen tijdens een naturalisatieceremonie.
  • U moet in beginsel afstand doen van uw Britse nationaliteit. Let op: er zijn uitzonderingen op deze regel.

Uitzonderingen termijn 5-jaar toelating en hoofdverblijf

Er zijn enkele uitzonderingen op de hoofdregel dat u, als Brits burger, pas na 5 jaar onafgebroken toelating en hoofdverblijf in Nederland kunt naturaliseren. U kunt namelijk ook naturaliseren na:

  • Tenminste 3 jaar huwelijk/geregistreerd partnerschap en onafgebroken samenwoning met een en dezelfde Nederlander (in Nederland en/of het buitenland) onmiddellijk voorafgaande aan uw naturalisatieverzoek
  • Tenminste 3 jaar onafgebroken samenwoning in Nederland met een en dezelfde ongetrouwde Nederlandse partner onmiddellijk voorafgaande aan uw naturalisatieverzoek
  • Tenminste 10 jaar toelating en hoofdverblijf in het Koninkrijk der Nederlanden waarvan de laatste 2 jaar onafgebroken in Nederland onmiddellijk voorafgaande aan uw naturalisatieverzoek

Uiteraard dient u ook aan de overige naturalisatievoorwaarden, zoals deze hierboven uiteengezet zijn, te voldoen.

Bent u oud-Nederlander of erkend, gewettigd of geadopteerd door een Nederlander? Dan is de 5-jaarstermijn (waarschijnlijk) ook niet op u van toepassing.

Uitzonderingen afstandsverplichting

Als Brit bent u verplicht afstand te doen van uw Britse nationaliteit als u de Nederlandse nationaliteit aanneemt. U hoeft echter geen afstand te doen als:

  • U gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met een Nederlander
  • U in Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten bent geboren en uw hoofdverblijf hebt in Nederland ten tijde van de indiening en beoordeling van het naturalisatieverzoek;

Medeverlening van het Nederlanderschap aan minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen van een Brit die de Nederlandse nationaliteit verkrijgt, kunnen onder bepaalde voorwaarden delen in deze verlening. Zij hoeven geen afstand te doen van hun oorspronkelijke nationaliteit als zij meenaturaliseren met hun ouder(s).

Heeft u vragen?

Heeft u na het raadplegen van de informatie op onze website nog vragen over naturalisatie, Brexit en dubbele nationaliteit of wilt u juridisch advies inwinnen met betrekking tot uw persoonlijke situatie, dan kunt u contact opnemen met Hermie de Voer of Mirjam den Besten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.