Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
desks
nieuws
27

Nederlands-Japans Handelsverdrag

Voor Japanners is het een stuk eenvoudiger om in Nederland aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer dan voor ondernemers afkomstig uit andere niet-EU landen. Dit is dankzij het Nederlands-Japans Handelsverdrag.

Voor elke andere vorm van arbeid hebben Japanners een werkvergunning nodig, tenzij het om werk in de Aziatische horeca gaat: voor deze categorie gelden speciale regels.

Ondernemen in Nederland
Om in Nederland aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer is een verblijfsvergunning vereist. Japanners die in Nederland een onderneming willen opzetten, ontwikkelen of leiden, moeten minimaal €4.500 investeren in de eigen onderneming om voor een verblijfsvergunning als zelfstandige in aanmerking te komen.

Het reguliere puntensysteem is op hen niet van toepassing. Japanners hoeven niet aan te tonen dat de voorgenomen bedrijfsactiviteit innovatief is of anderszins meerwaarde heeft voor de Nederlandse economie.

De vergunning
De verblijfsvergunning is geldig voor 2 jaar en kan daarop worden verlengd voor 5 jaar. Bij de verlenging wordt getoetst of nog steeds aan de voorwaarden wordt voldaan en of het kapitaal op peil is gehouden.

De ondernemer mag met deze verblijfsvergunning uitsluitend werk verrichten als ondernemer voor eigen bedrijf. Voor elke andere vorm van arbeid is een aparte werkvergunning vereist.

Gezinsleden komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning voor dezelfde duur. Zij zijn niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid is een werkvergunning vereist, ook voor werk in de onderneming van het gezinslid.

Intra-company transfers (ICT)
Een bedrijf dat Japanse werknemers overplaatst naar Nederland mag kiezen of het gebruik maakt van de intra-company transfer (ICT) regeling, of de Kennismigrantenregeling.

Voor niet-EU-werknemers die voor een overplaatsing naar Nederland komen geldt dat de ICT-richtlijn voorrang heeft op nationale wetgeving. Een aanvraag wordt eerst getoetst aan de hand van de ICT-richtlijn en alleen als deze richtlijn niet van toepassing is, kan een verblijfsvergunning als kennismigrant worden verleend. Voor Japanse werknemers geldt die voorrang van de ICT-richtlijn niet.

De aanvraag voor een ICT-vergunning heeft een zwaardere documentenlast dan een aanvraag voor een kennismigrantenvergunning. De ICT-vergunning biedt daarentegen voordelen zoals meer mobiliteit binnen de EU. Een overzicht van deze categorieën staat hier.

 

Neem voor meer informatie contact op met Bram van Melle.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

香港和荷兰的双边工作假期计划

作为一名朝气蓬勃的年轻人,你是否有时候会忽然想开始一场说走就走的旅行?作为一个文艺青年,你是否会非常期待到其他国家短暂地生活或者工作一段时间,体验当地的人文,历史以及社会呢?那么香港和荷兰之间于今年开展的一项文化交流活动你一定不会错过。

Lees meer >

从Chavez Vilchez 案简析欧盟法院对荷兰儿童主要看护人居留权的重大裁决

 2017年5月10日, 欧洲法院针对Chavez Vilchez的案件作出判决,这项判决对于那些并不持有荷兰居留却身在荷兰的荷兰未成年人的父母或主要看护人来讲可谓是一个好消息。

Lees meer >

违反外侨劳工法或将面临从警告到一万两千欧罚金的惩罚

2017年7月16日,荷兰对违反外侨劳工法的处罚制度进行了修改。荷兰的外侨劳工法简称为WaV,该法对外国人是否需要劳动许可做出了规定。如果外国人在没有获得必要的劳动许可的情况下工作,他们将被视为非法劳工并且其雇主也将因此面临罚款。 

Lees meer >

学生、高技术移民,欧盟蓝卡持有者及科研人员有机会创业

为了吸引更多优秀的人才前往荷兰工作生活,荷兰政府自2017年4月1日起将给予学生、高技术移民,欧盟蓝卡持有者及科研人员更多的空间展示其才能。

Lees meer >