Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
desks
nieuws

Voor Japanners is het een stuk eenvoudiger om in Nederland aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer dan voor ondernemers afkomstig uit andere niet-EU landen. Dit is dankzij het Nederlands-Japans Handelsverdrag.

Voor elke andere vorm van arbeid hebben Japanners een werkvergunning nodig, tenzij het om werk in de Aziatische horeca gaat: voor deze categorie gelden speciale regels.

Ondernemen in Nederland
Om in Nederland aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer is een verblijfsvergunning vereist. Japanners die in Nederland een onderneming willen opzetten, ontwikkelen of leiden, moeten minimaal €4.500 investeren in de eigen onderneming om voor een verblijfsvergunning als zelfstandige in aanmerking te komen.

Het reguliere puntensysteem is op hen niet van toepassing. Japanners hoeven niet aan te tonen dat de voorgenomen bedrijfsactiviteit innovatief is of anderszins meerwaarde heeft voor de Nederlandse economie.

De vergunning
De verblijfsvergunning is geldig voor 2 jaar en kan daarop worden verlengd voor 5 jaar. Bij de verlenging wordt getoetst of nog steeds aan de voorwaarden wordt voldaan en of het kapitaal op peil is gehouden.

De ondernemer mag met deze verblijfsvergunning uitsluitend werk verrichten als ondernemer voor eigen bedrijf. Voor elke andere vorm van arbeid is een aparte werkvergunning vereist.

Gezinsleden komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning voor dezelfde duur. Zij zijn niet vrij op de arbeidsmarkt: voor elke vorm van arbeid is een werkvergunning vereist, ook voor werk in de onderneming van het gezinslid.

Intra-company transfers (ICT)
Een bedrijf dat Japanse werknemers overplaatst naar Nederland mag kiezen of het gebruik maakt van de intra-company transfer (ICT) regeling, of de Kennismigrantenregeling.

Voor niet-EU-werknemers die voor een overplaatsing naar Nederland komen geldt dat de ICT-richtlijn voorrang heeft op nationale wetgeving. Een aanvraag wordt eerst getoetst aan de hand van de ICT-richtlijn en alleen als deze richtlijn niet van toepassing is, kan een verblijfsvergunning als kennismigrant worden verleend. Voor Japanse werknemers geldt die voorrang van de ICT-richtlijn niet.

De aanvraag voor een ICT-vergunning heeft een zwaardere documentenlast dan een aanvraag voor een kennismigrantenvergunning. De ICT-vergunning biedt daarentegen voordelen zoals meer mobiliteit binnen de EU. Een overzicht van deze categorieën staat hier.

Japan Desk
De Japan Desk van Everaert Advocaten Immigration Lawyers biedt diensten op maat voor haar Japanse cliënten en helpen zowel particulieren als bedrijven bij het vinden van de meest efficiënte manier om voet aan de grond in Nederland te krijgen.

Neem voor meer informatie contact op met Bram van Melle.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.