[update 3 juli 2020]
Het uitbreken van de COVID-19 crisis in Nederland heeft impact op alle inwoners van Nederland. Of je nu een houder van een verblijfsvergunning bent of alleen op bezoek, je kunt met problemen geconfronteerd worden als je naar huis wilt terugkeren. Dit artikel legt uit hoe de coronavirus maatregelen een buitenlands staatsburger treffen, die niet naar huis kan terugkeren.
Hoeveel dagen mag ik in Nederland blijven als bezoeker?
Houders van een paspoort dat vrije toegang tot het Schengengebied geeft en bezitters van een Schengenvisum mogen maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in Nederland verblijven. Bij overschrijding van deze termijn kan een inreisverbod worden opgelegd bij vertrek uit Nederland. Elk afzonderlijk verblijf telt mee voor deze 90 dagen termijn. Wij adviseren de Schengen calculator van de Europese Commissie te gebruiken om de exacte verblijfsduur of nog resterende dagen te berekenen.
Wat als ik niet naar huis kan terugkeren voordat mijn Schengenvisum verloopt?
Als houder van een Schengenvisum zul je een verlenging moeten aanvragen bij de IND. De voorwaarden:
- je visum loopt binnen een maand af
- de vliegmaatschappij heeft je vlucht naar huis geannuleerd
- je voldoet nog aan de voorwaarden voor een Schengenvisum
Een aanvraag voor verlenging moet telefonisch worden ingediend. Bij een positieve beslissing wordt de verlenging geregistreerd in het Visa Informatie Systeem (VIS), je krijgt geen sticker in je paspoort. Je krijgt een schriftelijke bevestiging.
Het telefoonnummer van de IND voor de aanvraag is 088-043 04 30. Voor advies is ons kantoor bereikbaar op 020- 752 32 00.
Wat als ik niet terug kan en ik verblijf hier zonder visum?
Als je een visumvrije nationaliteit hebt kun je geen verlenging van de 90-dagentermijn aanvragen. De IND heeft aangekondigd dat er begrip is voor het feit dat het waarschijnlijk moeilijk is om naar huis terug te keren. De autoriteiten zullen daarom de 90-dagenregel niet strikt handhaven.
Je mag echter niet langer blijven dan strikt noodzakelijk en volharden in het zoeken naar een mogelijkheid om naar huis terug te keren.
Wat als mijn verblijfsvergunning afloopt?
Normaal gesproken moeten voormalige houders van een verblijfsvergunning Nederland verlaten zodra hun vergunning is verlopen. Als dat vanwege reisbeperkingen onmogelijk is, moet je een aanvraag indienen om de verblijfsvergunning te verlengen.
Wanneer het verlengen van je vergunning geen optie is, moet je Nederland verlaten. De overheid heeft laten weten begrip te hebben voor het feit dat je niet gemakkelijk terug kunt keren in deze tijden. De IND heeft dan ook aangekondigd niet streng te zijn voor vreemdelingen die langer blijven dan is toegestaan. Je moet wel al het mogelijke doen om terug te keren en niet langer blijven dan nodig.
Ik heb een afspraak bij de IND. Gaat die nog door?
De IND loketten zijn weer geopend voor het ophalen van verblijfsvergunningen (met of zonder mvv). Het IND-loket neemt daarvoor zelf contact op. Moet nog biometrie worden afgegeven? Dan kan weer online een afspraak worden gepland.
Ik ben gestrand in het buitenland
Tot 8 april 2020 kon u zich registreren via bijzonderebijstandbuitenland.nl. Via deze website proberen Rijksoverheid, verzekeraars, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen samen gestrande reizigers te helpen. Hebt u zich geregistreerd op deze website? Dan wordt u zo snel mogelijk geholpen. Voorwaarde is dat u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning hebt. Is registratie niet gelukt voor 8 april en hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Buitenlandse Zaken. Zie hier voor de veelgestelde vragen over hulp bij terugkeer naar Nederland en contactgegevens.
Ik kan mijn inburgeringsdiploma diploma niet ophalen maar ik wil onbepaalde tijd aanvragen, wat nu?
Het is nog niet mogelijk om het inburgeringsdiploma zelf op te halen. DUO verstuurt deze tijdelijk per aangetekende post. Een bewijs van het inburgeringsdiploma (een uittreksel) kan worden gedownload uit het diplomaregister. Het uittreksel is gratis.
Neem voor meer informatie contact op met Thomas van Houwelingen.