Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
19

zelfstandig ondernemers

  • Gezinsleden van zelfstandigen mogen zelf ook als zelfstandige werken. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft het Voorschrift Vreemdelingen en de Vreemdelingencirculaire hierop aangepast.

  • Wist je dat 21 juni behalve het begin van de zomer en wereldyogadag, ook de dag is die in 120 landen aan de muziek is gewijd onder de naam World Music Day? Er worden over de hele wereld muziekfestivals georganiseerd en zowel amateur als beroepsmuzikanten spelen op straat, in parken en buurthuizen.

  • Na studenten en kennismigranten, mogen nu ook houders van een verblijfsvergunning voor overplaatsing binnen een onderneming (ICT-vergunninghouders) als zelfstandige werken. Met de maatregel wil minister Koolmees de kenniseconomie stimuleren en talent aan Nederland binden.

  • Ondernemers die naar Nederland willen komen om een bedrijf op te richten kunnen een verblijfsvergunning aanvragen onder het puntensysteem. Startende ondernemers die samenwerken met een erkende facilitator, kunnen gebruik maken van een toegankelijkere variant: het startupprogramma. Buitenlandse investeerders kunnen een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij investeren in de Nederlandse economie.

    Puntensysteem

    Het puntensysteem staat bekend als een streng toetsingskader. Ondernemers krijgen punten toegekend op hun persoonlijke opleiding en ervaring, het ondernemingsplan en de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. In deze 3 categorieën moet omvattend bewijsmateriaal aangeleverd worden. Lees meer op de pagina Puntensysteem

    Startup

    Onder het startupprogramma krijgt de ondernemer 1 jaar de tijd om bedrijfsactiviteiten te ontplooien met steun van een facilitator. Na dat jaar kan hij een nieuwe vergunning aanvragen, onder de vereisten voor zelfstandigen onder het puntensysteem. Lees meer op de pagina Startup.

    Investeerders

    Voor investeerders is de hoogte van het in Nederland geïnvesteerde kapitaal de voornaamste voorwaarde. Bovendien worden eisen gesteld aan de investering, waaronder de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Lees meer op de pagina Investeerders.

    Vergelijkingstabel puntensysteem, startup en investeerdersprogramma:

       
    puntensysteem
    startupprogramma
    investeerders  
    toegang tot de arbeidsmarkt  
    beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist
    beperkt tot arbeid in eigen onderneming. Voor andere arbeid werkvergunning (TWV) vereist
    vrije toegang tot de arbeidsmarkt, geen werkvergunning (TWV) vereist
    geldigheidsduur
    2 jaar, verlenging mogelijk
    1 jaar, verlenging niet mogelijk.
    3 jaar, verlenging mogelijk
    inburgeringseisen
    geen
    geen
    geen
    gezinsleden
    Arbeid als zelfstandige toegestaan,
    arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV
    Arbeid als zelfstandige toegestaan,
    arbeid in loondienst alleen toegestaan met TWV
    mogen mee aanvragen en zijn vrij op de arbeidsmarkt
    Nederlandse nationaliteit
    aanvragen mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland 
    mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland
    mogelijk na 5 jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland

     

    Speciale categorieën

    Voor een aantal categorieën ondernemers gelden andere, meestal gunstigere regels. Zo gelden er soepelere regels voor Amerikanen en Japanners dankzij het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag (1956) en het Nederlands-Japans Handelsverdrag (1912). Het puntensysteem is op hen niet van toepassing.

    Ook voor Turkse ondernemers gelden andere regels. De Europese Unie en Turkije hebben in 1963 een Associatieovereenkomst gesloten. 

    Lees meer over de specifieke voorwaarden voor Amerikaanse, Turkse en Japanse ondernemers.

    In andere EU-landen kun je de status EU langdurig ingezetene krijgen. Dit is een Europese variant van de permanente verblijfsvergunning. Als je met zo een Europese vergunning voor langdurig ingezetenen vanuit een andere Europees land in Nederland wilt ondernemen, gelden versoepelde voorwaarden. Lees meer.

    Tot slot zijn ook de voorwaarden voor ondernemers in de creatieve sector anders dan voor reguliere ondernemers. Lees hier meer over de voorwaarden.

    Elk voorjaar organiseert Everaert Advocaten Immigration Lawyers een informatiemiddag voor studenten in de kunst- en entertainmentsector. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de eerstvolgende datum.

    Neem voor meer informatie over ondernemen in Nederland contact op met Hermie de Voer of Vera Kidjan.

     

  • WANNEER woensdag 27 maart 2019, start om 17:00 uur
    WAAR Comedy Café, IJdok 89, 1013MM Amsterdam

    Onze jaarlijkse lezing voor buitenlandse kunststudenten die in Nederland willen blijven na het afronden van hun studie, vindt plaats op woensdag 27 maart 2019.

  • Kennismigranten, houders van een Europese Blauwe kaartstudenten en wetenschappelijk onderzoekers kunnen per 1 april 2017 als ondernemer aan de slag naast hun baan of studie. Voor deze datum hadden deze expats nog een aparte werkvergunning nodig als zij wilden werken buiten hun arbeidsaantekening om.

  • Het kabinet heeft voor de komende vier jaar 65 miljoen euro aan extra investeringen aangekondigd in het Nederlandse startup en scale-upbeleid. Onder de aangekondigde maatregelen valt ook een pilot met een nieuwe verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van een startup die afkomstig zijn van buiten de EU.