Deze website maakt gebruik van Cookies

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.

Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies voor:

Noodzakelijke functionaliteiten en anonieme statistieken
blog
nieuws
Procederen over de weigering tot afgifte van een visum aan de ongehuwde partner van een Unieburger omdat zij nog niet hebben samengewoond

Andrea en Eli leren elkaar in juni 2017 kennen via een datingsite. Andrea is Bulgaarse en woont en werkt in Nederland, Eli is Pakistaans en woont in Dubai. Ze hebben dagelijks contact via Whatsapp, telefoon en Skype en ze zijn meerdere keren samen in Dubai. Na een lange afstandsrelatie van 10 maanden, willen ze samen verder in Nederland. Andrea heeft hier een goede baan en ziet een leven in Pakistan of Dubai niet zitten. Eli vraagt in mei 2018 een visum aan om naar Andrea in Nederland te kunnen reizen. Bij de aanvraag voegen zij tickets en hotelreserveringen van de trips van Andrea naar Dubai, een overzicht van hun vele whatsapp en telefoongesprekken, foto’s en verklaringen over hun relatie van familieleden en vrienden. De aanvraag wordt afgewezen omdat Andrea en Eli niet al 6 maanden hebben samengewoond en de IND hun relatie daarom als niet voldoende duurzaam beschouwt. Hoe zit dat?

Unieburgers en hun familieleden hebben het recht om in Nederland te wonen en te werken. Richtlijn 2004/38/EG, de Verblijfsrichtlijn, bepaalt dat niet-Europese echtgenoten en geregistreerde partners van Unieburgers die hier werken of op andere wijze over voldoende bestaansmiddelen beschikken, het recht hebben om naar Nederland te komen. Omdat in Nederland geen onderscheid wordt gemaakt tussen gehuwden en ongehuwden, is de richtlijn hier ook van toepassing op ongehuwde partners van Unieburgers. Er moet in dat geval sprake zijn van een deugdelijk bewezen duurzame relatie.

In de Verblijfsrichtlijn is niet omschreven wanneer sprake is van een duurzame relatie. De Naturalisatie- en Immigratiedienst (IND) neemt dit in ieder geval aan als ongehuwde partners kunnen aantonen dat zij al 6 maanden hebben samengewoond of als zij samen een kind hebben. In de praktijk betekent dit in het geval dat het stel geen kind heeft en niet eerder heeft samengewoond, dat aanvragen voor een visum voor ongehuwde partners van Unieburgers worden afgewezen en dat niet visumplichtige ongehuwde partners van Unieburgers gedurende de beslisperiode van 6 maanden geen toestemming krijgen om te werken in Nederland.

Deze praktijk is in strijd met het (Europese) recht en rechtspraak. Van een duurzame relatie kan namelijk ook sprake zijn in het geval van een lange afstandsrelatie of een lat-relatie van ten minste 6 maanden, als een en ander maar goed is onderbouwd met bewijsstukken.

In maart 2019 heeft de rechtbank Den Haag deze uitleg van een duurzame relatie in de zin van de Verblijfsrichtlijn nog eens bevestigd in de zaak van Andrea en Eli. Ongeveer een jaar na hun aanvraag en vele bezoeken van Andrea aan Dubai, telefoongesprekken en whatsapp-berichten later mag Eli eindelijk naar Nederland reizen om hier met Andrea te gaan samenwonen.


Bent u een Unieburger en wilt u ook met uw ongehuwde partner in Nederland samenwonen en heeft u problemen of vragen over de EU-toetsing? Neem dan contact op met mij.

Elles Besselsen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

aanmelden nieuwsbrief

dhr.    mw.

Ik ben op de hoogte van en akkoord met de privacyverklaring