Een Aziatische horecaondernemer die een kok van buiten de EU in dienst wil nemen, moet voor deze werknemer een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. In bepaalde gevallen gelden speciale voorwaarden.
Voor wie?
Onder Aziatische horeca vallen de volgende keukens: Chinees, Indiaas, Indonesisch, Japans, Koreaans, Maleis, Thais, Tibetaans en Vietnamees.
Speciale regels gelden voor koks van buiten de EU op niveau 4-6; dit zijn specialiteitenkoks, souschefs, allround koks en chef-koks.
De vergunning
De vergunning is geldig voor 2 jaar en kan worden verlengd als de werkgever nog steeds aan de voorwaarden voldoet.
GVVA op basis van het Convenant Aziatische horeca
Voor 1 oktober 2016 werden de uitzonderingsregels voor de Aziatische horeca gevormd door het Convenant Aziatische Horeca (Wok-Akkoord), 2 jaar eerder tot stand gekomen tussen werkgeversorganisaties in de Aziatische horeca, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).
Sommige werknemers hebben momenteel een GVVA op basis van dit Convenant. Deze vergunning kan worden verlengd. Er wordt dan gekeken of de werkgever nog steeds voldoet aan de voorwaarden van het Convenant. De werkgever moet in dit geval:
- Aziatische koks in dienst hebben in (keuken)functies op niveau 4 tot en met 6
- personeel opleiden voor functies in de Aziatische keuken of een niet-vergunningplichtige medewerker uit Nederland of een ander EU-land aannemen
- zich houden aan de overige afspraken van het Convenant Aziatische Horeca
Lees hier het nieuwsartikel over de wijzigingen per 1 oktober 2019.
Neem voor meer informatie contact op met Adam Diels of Lotte van Diepen.