nieuws
nieuws
4

Vorig jaar besliste de Tweede Kamer dat de Nederlandse nationaliteit pas zal kunnen worden verkregen na 7 jaar rechtmatig verblijf in Nederland. De huidige situatie kent een termijn van 5 jaar. Ook is naturalisatie vanuit het buitenland niet langer mogelijk. Hiernaast is nog een aantal wijzigingen voorgesteld.

De wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap zal op 14 februari 2017 worden behandeld in de Eerste Kamer. Er wordt naar gestreefd om dit wetsvoorstel in werking te laten treden op 1 april 2017.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, is in zijn Memorie van Antwoord ingegaan op gerezen vragen van de verschillende Tweede Kamerfracties. Hierin is benadrukt dat het wetsvoorstel niet zozeer gericht is op het bevorderen van integratie en participatie, maar dat het beoogt te bevorderen dat mensen die naturaliseren in hogere mate deelnemen aan de Nederlandse samenleving en langere tijd de gelegenheid hebben gehad een diepere band met de meest fundamentele normen en waarden van Nederland op te bouwen. Er is dan immers meer tijd geweest om in Nederland boodschappen te doen, naar school of werk te gaan, de arts te bezoeken en naar verjaardagsfeestjes te gaan, aldus de staatssecretaris.

Voor meer informatie over de Nederlandse nationaliteit kunt u contact opnemen met Hermie de Voer (devoer@everaert@nl), Vera Kidjan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Bram van Melle (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Eerdere artikelen over dit onderwerp:

Nederlandse nationaliteit na 7 jaar verblijf

Verlies Nederlanderschap? Herstel misschien mogelijk

Lees ook de blogs van Hermie de Voer over de wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Wilt u dit artikel in het Russisch lezen, klik hier.

aanmelden nieuwsbrief

dhr.    mw.