werkgevers
nieuws

Zelfstandig ondernemers die naar Nederland willen komen om een eigen onderneming te beginnen, kunnen voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen indien de nieuwe onderneming van ‘wezenlijk belang’ is voor de Nederlandse (kennis)economie. Om te bepalen of dit het geval is, heeft het Ministerie van Economische Zaken een puntensysteem ontwikkeld. Op basis van persoonlijke ervaring, ondernemingsplan en toegevoegde waarde, krijgt de ondernemer punten toegekend. Het opleidingsniveau, ervaring als ondernemer, werkervaring, het scheppen van arbeidsplaatsen, de investeringen en het vernieuwende karakter zijn hierbij van groot belang. Zijn er voldoende punten behaald, dan komt de buitenlandse ondernemer in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Kunstenaars
Voor kunstenaars en andere zelfstandige creatieven geldt een ander vereiste. Aangetoond moet worden dat er sprake is van een Nederlands cultureel belang.

Amerikaanse en Japanse ondernemers
Voor Amerikanen en Japanners is het een stuk eenvoudiger om als zelfstandig ondernemer in Nederland aan de slag te gaan dan voor ondernemers afkomstig uit andere niet EU landen. Dit komt omdat zij onder bepaalde voorwaarden niet hoeven aan te tonen dat hun activiteiten als ondernemer toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie.

Het verdrag van vriendschap, handel en scheepvaart tussen Nederland en de Verenigde Staten en het verdrag van handel en scheepvaart tussen Nederland en Japan maken het voor een Amerikaanse respectievelijk een Japanse ondernemer mogelijk om in Nederland een verblijfsvergunning aan te vragen, zonder dat hoeft te worden aangetoond dat de voorgenomen bedrijfsactiviteit innovatief is of anderszins een meerwaarde heeft voor de Nederlandse economie. De verdragen zijn van toepassing als een ondernemer in Nederland een onderneming komt opzetten, ontwikkelen of leiden. Een aantal vrije beroepen valt niet onder de verdragen. Voorwaarde is dat de ondernemer kapitaal in de Nederlandse onderneming investeert. In de meeste gevallen is een investering van € 4.500,- voldoende.

Neem voor meer informatie contact op met Nina Matt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Hermie de Voer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Minimumlonen voor arbeidsmigranten in 2017

De nieuwe minimumloonbedragen voor kennismigranten, Blauwe Kaarthouders, sleutelpersoneel bij concernoverplaatsingen en pas-afgestudeerden in Nederland zijn gepubliceerd.

Lees meer >

Nederlandse regels voor intra-corporate transfers naar EU gepubliceerd

Vanaf 29 november 2016 wordt de intra-corporate transfer (ook wel concernoverplaatsing of intra-company transfer genoemd) (ICT) van sleutelpersoneel naar Nederland geregeld door Nederlandse wetgeving gebaseerd op de ICT-regeling van de EU.

Lees meer >

De Europese intra-corporate transfer (ICT) vergunning

Met ingang van 29 november 2016 voert Nederland de richtlijn uit van de Europese Unie voor de toelating en het verblijf van niet-Europese vreemdelingen die binnen een onderneming worden overgeplaatst. Nederland is 1 van de 26 lidstaten van de Unie die Richtlijn 2014/66/EU hebben goedgekeurd. De richtlijn schrijft voor welke voorwaarden de lidstaten mogen stellen aan het verblijf van niet-Europese vreemdelingen in het kader van een concernoverplaatsing, ook wel intra-corporate transfer of ICT.

Lees meer >

Nieuwe voorwaarden detacheren in de EU

Werkgevers in de EU kunnen hun niet-Europese werknemers tijdelijk werk laten verrichten in Nederland zonder hiervoor een werkvergunning aan te vragen. Dit is mogelijk in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening.

Lees meer >

Geen leges tewerkstellingsvergunning

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zal geen leges gaan heffen voor de behandeling van aanvragen om een tewerkstellingsvergunning.

Lees meer >