particulieren
nieuws

Zelfstandig ondernemers die naar Nederland willen komen om een eigen onderneming te beginnen, kunnen voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen indien de nieuwe onderneming van ‘wezenlijk belang’ is voor de Nederlandse (kennis)economie. Om te bepalen of dit het geval is, heeft het Ministerie van Economische Zaken een puntensysteem ontwikkeld. Op basis van persoonlijke ervaring, ondernemingsplan en toegevoegde waarde, krijgt de ondernemer punten toegekend. Het opleidingsniveau, ervaring als ondernemer, werkervaring, het scheppen van arbeidsplaatsen, de investeringen en het vernieuwende karakter zijn hierbij van groot belang. Zijn er voldoende punten behaald, dan komt de buitenlandse ondernemer in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Kunstenaars
Voor kunstenaars en andere zelfstandige creatieven geldt een ander vereiste. Aangetoond moet worden dat er sprake is van een Nederlands cultureel belang.

Amerikaanse en Japanse ondernemers
Voor Amerikanen en Japanners is het een stuk eenvoudiger om als zelfstandig ondernemer in Nederland aan de slag te gaan dan voor ondernemers afkomstig uit andere niet EU landen. Dit komt omdat zij onder bepaalde voorwaarden niet hoeven aan te tonen dat hun activiteiten als ondernemer toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie.

Het verdrag van vriendschap, handel en scheepvaart tussen Nederland en de Verenigde Staten en het verdrag van handel en scheepvaart tussen Nederland en Japan maken het voor een Amerikaanse respectievelijk een Japanse ondernemer mogelijk om in Nederland een verblijfsvergunning aan te vragen, zonder dat hoeft te worden aangetoond dat de voorgenomen bedrijfsactiviteit innovatief is of anderszins een meerwaarde heeft voor de Nederlandse economie. De verdragen zijn van toepassing als een ondernemer in Nederland een onderneming komt opzetten, ontwikkelen of leiden. Een aantal vrije beroepen valt niet onder de verdragen. Voorwaarde is dat de ondernemer kapitaal in de Nederlandse onderneming investeert. In de meeste gevallen is een investering van € 4.500,- voldoende.

Neem voor meer informatie contact op met Nina Matt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Hermie de Voer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Aantal geslaagden voor inburgeringsexamen met de helft gedaald

Sinds de wijzigingen in de Wet Inburgering van 2013 is het aantal mensen dat slaagt voor het inburgeringsexamen met de helft gedaald, meldt de Algemene Rekenkamer.

Lees meer >

Naturalisatie en optie (Nederlander worden)

Per 1 januari 2017 zijn de volgende legesbedragen van toepassing:

Lees meer >

Initiatiefwetsvoorstel openstelling dubbele nationaliteit

Passend in een globaliserende wereld hebben D66 en PvdA een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat dubbele nationaliteit voor Nederlanders mogelijk maakt. De huidige uitzondering wordt met dit initiatiefwetsvoorstel hoofdregel.

Lees meer >

Barbara Wegelin op BNR nieuwsradio: stoppen met internationale adopties te kort door de bocht

Op 2 november 2016 bracht de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (de RSJ) een advies uit aan de Staatssecretaris van Justitie over interlandelijke adopties.

Lees meer >

Ministers reageren op Ombudsmanrapport ‘Verlies Nederlanderschap’

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen.

Lees meer >