particulieren
nieuws

Op 1 januari 2015 presenteerde Nederland het startup programma voor niet-Europese ondernemers. 

Onder het startup programma krijgt de ondernemer een verblijfsvergunning voor 3 jaar om de bedrijfsactiviteiten te ontplooien met ondersteuning van een facilitator. 

Het programma is de toegankelijke variant van het strenge puntensysteem, waarbij de aanvraag wordt beoordeeld op ondernemingsplan, persoonlijke ervaring en toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. 

Waarom Nederland?

Nederland is onderdeel van de EU en het Schengengebied. Met een Nederlands(e) verblijfsvergunning of paspoort is het mogelijk vrij te reizen binnen de grenzen van Europa.

Nederland is een toegangspoort tot de Europese markt. Het biedt een stabiele economie en een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Bovendien heeft Nederland uitstekende leefomstandigheden, gezondheidszorg en onderwijs in een veilige en stabiele omgeving. 

De vereisten

Essentieel is de ondersteuning van een facilitator in Nederland. Verder moet de onderneming vernieuwend zijn. De ondernemer moet beschikken over voldoende en voortdurende middelen van bestaan en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. 

Wat is een facilitator?

Een facilitator ondersteunt de ondernemer in het opzetten van de onderneming. Niet elke organisatie kan een facilitator zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt de facilitator aan op basis van bepaalde voorwaarden. 

Een facilitator moet tenminste 2 jaar ervaring hebben in het begeleiden van minstens 2 onafhankelijke startups. Bovendien moet de facilitator financieel solide zijn, ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en niet (tot de 3e graad) gerelateerd zijn aan de starter. 

De aanstelling als facilitator geldt voor 1 jaar. Voor een lijst met geregistreerde facilitators, zie hier. 

Innovatie

Om in aanmerking te komen voor het startup visum moet de onderneming innovatief zijn. Bij het vaststellen van het innovatieve karakter van de onderneming worden 3 aspecten in beschouwing genomen:

  • Het product of de dienst is nieuw in Nederland
  • De startup gebruikt een nieuwe technologie in de productie, distributie en/of marketing
  • De startup gaat op innovatieve wijze te werk

De genoemde aspecten moeten worden beschreven in een mijlpalenplan. De ondernemer en facilitator moeten bovendien overeenkomsten sluiten waaruit blijkt dat de begeleiding op maat is gesneden. (of: maatwerk is)

Hoewel de rol van de facilitator belangrijk is, speelt de ondernemer een actieve rol in de ontwikkeling van de zaak. 

Na 3 jaar moet de ondernemer een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen. Dit keer gelden de vereisten voor zelfstandigen onder het puntensysteem. Als de aanvraag succesvol is, wordt een verblijfsvergunning voor 5 jaar afgegeven. 

Voor meer informatie over het startup programma kunt u contact opnemen met Nina Matt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Hermie de Voer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Aantal geslaagden voor inburgeringsexamen met de helft gedaald

Sinds de wijzigingen in de Wet Inburgering van 2013 is het aantal mensen dat slaagt voor het inburgeringsexamen met de helft gedaald, meldt de Algemene Rekenkamer.

Lees meer >

Naturalisatie en optie (Nederlander worden)

Per 1 januari 2017 zijn de volgende legesbedragen van toepassing:

Lees meer >

Initiatiefwetsvoorstel openstelling dubbele nationaliteit

Passend in een globaliserende wereld hebben D66 en PvdA een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat dubbele nationaliteit voor Nederlanders mogelijk maakt. De huidige uitzondering wordt met dit initiatiefwetsvoorstel hoofdregel.

Lees meer >

Barbara Wegelin op BNR nieuwsradio: stoppen met internationale adopties te kort door de bocht

Op 2 november 2016 bracht de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (de RSJ) een advies uit aan de Staatssecretaris van Justitie over interlandelijke adopties.

Lees meer >

Ministers reageren op Ombudsmanrapport ‘Verlies Nederlanderschap’

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen.

Lees meer >