particulieren
nieuws

Nationaliteit betekent burger zijn van een staat. Het belang hiervan is groter dan het hebben van een paspoort. Iemands nationaliteit is een deel van zijn of haar identiteit. De Nederlandse nationaliteit is op drie manieren te verkrijgen: door geboorte uit een Nederlandse vader of moeder, door naturalisatie of door optie.

Om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen door naturalisatie dient een verzoeker in de regel vijf jaar onafgebroken legaal verblijf in Nederland te hebben gehad, het inburgeringsexamen met succes te hebben afgelegd, geen strafblad te hebben en afstand te hebben gedaan zijn of haar oorspronkelijke nationaliteit.

Het Nederlanderschap kan ook worden verkregen door optie. De optie procedure is sneller en kost minder dan de naturalisatieprocedure. Er hoeft geen inburgeringsexamen te worden afgelegd. Het optieverzoek is bedoeld voor mensen waarvan wordt verondersteld dat zij een speciale band hebben met Nederland.

Bij de gespecialiseerde advocaten van Everaert kunt u terecht voor al uw vragen over dubbele nationaliteit, naturalisatie, het optieverzoek of het inburgeringsexamen. Uiteraard kunnen zij u ook helpen bij het indienen van verzoeken en zij kunnen u vertegenwoordigen in bezwaar-, beroeps- en vaststellingsprocedures.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze advocaten Hermie de Voer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Vera Kidjan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Bram van Melle (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ministers reageren op Ombudsmanrapport ‘Verlies Nederlanderschap’

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen.

Lees meer >

Nederlandse nationaliteit na 7 jaar verblijf

De Nederlandse nationaliteit kan pas na 7 jaar legaal verblijf in Nederland worden verkregen, in plaats van de huidige 5 jaar. 

Lees meer >

Verlies Nederlanderschap? Herstel misschien mogelijk

Op 8 juni 2016 werd in de Tweede Kamer de wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap besproken, met onder andere voorstellen om verlies van het Nederlanderschap te herstellen. In enkele gevallen lijkt dit te gaan lukken, in andere niet.

Lees meer >

Ombudsman: Nederlander in het buitenland onvoldoende geïnformeerd over mogelijk verlies Nederlanderschap

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen. Dit concludeert de Nationale ombudsman in het rapport Verlies Nederlanderschap, dat op 10 mei 2016 is verschenen.

Lees meer >

Naturalisatie en optie (Nederlander worden)

Per 1 januari 2016 zijn de volgende legesbedragen van toepassing:

Lees meer >

Parlementaire behandeling wetsvoorstel RWN uitgesteld

De parlementaire behandeling van het wetsvoorstel wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap ter verlenging van de termijnen voor verlening van het Nederlanderschap....

Lees meer >

Naturalisatie van vijf naar zeven jaar en niet meer vanuit het buitenland?

Update: Parlementaire behandeling wetsvoorstel RWN uitgesteld

Al geruime tijd is er een wetsvoorstel aanhangig dat wijzigingen in de Rijkswet op het Nederlanderschap beoogt. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft onlangs vragen vanuit de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel beantwoord.

Lees meer >

Buitenechtelijke kinderen uit polygaam huwelijk ook in aanmerking voor het Nederlanderschap

Al vanaf 1 april 2014 mogen Nederlandse ouders (meestal de vader) hun buiten het huwelijk geboren kinderen erkennen, waardoor kinderen die zijn erkend voordat zij zeven jaar zijn, direct Nederlander worden.

Lees meer >

Verhoging boetebedragen bij naturalisatie per 1 juni 2015

Een naturalisatie- of optieverzoek wordt geweigerd als in de periode van vier jaar direct voorafgaande aan het verzoek of de beslissing daarop, een sanctie ter zake van een misdrijf is opgelegd of ten uitvoer is gelegd.

Lees meer >

Onderzoek ombudsman naar kwijtraken Nederlanderschap

De Nationale ombudsman start een onderzoek naar aanleiding van een klacht van een echtpaar dat door het aannemen van een andere nationaliteit hun Nederlanderschap kwijtraakte.

Lees meer >

Wetsvoorstel intrekken Nederlanderschap behoeft uitwerking

Er is een wetsvoorstel aanhangig om de Rijkswet op het Nederlanderschap te wijzigen in het belang van de nationale veiligheid.

Lees meer >

Kamervragen na Argos uitzending over Nederlandse nationaliteit expats

D66 stelt schriftelijke Kamervragen na de VPRO Argos uitzending ‘Ik Keer Terug!’. Onder de geïnterviewden bevond zich Susanne Mooij, advocaat bij Everaert.

Lees meer >

Optie- en naturalisatie leges

De leges voor de optieprocedure en naturalisatie worden met ingang van 1 januari 2015 wegens de jaarlijkse indexering verhoogd.

Lees meer >

Susanne Mooij te gast bij BNR Juridische Zaken

De uitzending van het radioprogramma van 4 november 2014 ging over jihadgangers en nationaliteit.

Lees meer >

Nieuwe legesbedragen voor naturalisatie en optie per 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 worden de leges weer geïndexeerd. De volgende bedragen worden van toepassing:

Lees meer >