particulieren
nieuws

Buitenlandse investeerders kunnen een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen wanneer zij investeren in de Nederlandse economie. 

Deze verblijfsvergunning is geldig voor 3 jaar en kan worden verlengd. Na 5 jaar komt de investeerder in aanmerking voor een verblijfsvergunning onbepaalde tijd of Nederlands burgerschap. 

Waarom Nederland?

Nederland is onderdeel van de EU en het Schengengebied. Met een Nederlands(e) verblijfsvergunning of paspoort is het mogelijk vrij te reizen binnen de grenzen van Europa.

Nederland is een toegangspoort tot de Europese markt. Het biedt een stabiele economie en een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Bovendien heeft Nederland uitstekende leefomstandigheden, gezondheidszorg en onderwijs in een veilige en stabiele omgeving. 

De vereisten

De belangrijkste voorwaarde is een investering van minimaal €1.250.000 in de Nederlandse economie.

Verder moet worden voldaan aan 2 van de volgende vereisten:

  • De investering draagt bij aan innovatie in een specifieke sector
  • De investering creëert werkgelegenheid
  • De investeerder brengt een waardevol persoonlijk netwerk of specifieke kennis met zich mee

De investering en de oorsprong ervan worden beoordeeld door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) in samenwerking met Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland om witwaspraktijken te voorkomen.

Investeringsmogelijkheden

Investeren kan in een Nederlands bedrijf. Investeren in vastgoed is toegestaan mits bewoning in welke vorm dan ook is uitgesloten. 

Daarnaast is het is mogelijk te investeren in seedfondsen, participatiefondsen, of contractuele samenwerkingsverbanden die investeren in een of meerdere innovatieve bedrijven. Het seed- en participatiefonds moet gelieerd zijn aan de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen en als dit het geval is, hoeft de toegevoegde waarde niet verder te worden aangetoond. 

De voordelen

  • Vrije toegang tot de arbeidsmarkt
  • Geen inburgeringsplicht
  • Verblijf in het buitenland toegestaan tot 8 maanden binnen elke 12-maandenperiode 
  • Gezinsleden kunnen meeverhuizen en hebbend dezelfde rechten

Voor meer informatie over de verblijfsvergunning voor buitenlandse investeerders kunt u contact opnemen met Hermie de Voer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Nina Matt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Ted Badoux (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Aantal geslaagden voor inburgeringsexamen met de helft gedaald

Sinds de wijzigingen in de Wet Inburgering van 2013 is het aantal mensen dat slaagt voor het inburgeringsexamen met de helft gedaald, meldt de Algemene Rekenkamer.

Lees meer >

Naturalisatie en optie (Nederlander worden)

Per 1 januari 2017 zijn de volgende legesbedragen van toepassing:

Lees meer >

Initiatiefwetsvoorstel openstelling dubbele nationaliteit

Passend in een globaliserende wereld hebben D66 en PvdA een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat dubbele nationaliteit voor Nederlanders mogelijk maakt. De huidige uitzondering wordt met dit initiatiefwetsvoorstel hoofdregel.

Lees meer >

Barbara Wegelin op BNR nieuwsradio: stoppen met internationale adopties te kort door de bocht

Op 2 november 2016 bracht de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (de RSJ) een advies uit aan de Staatssecretaris van Justitie over interlandelijke adopties.

Lees meer >

Ministers reageren op Ombudsmanrapport ‘Verlies Nederlanderschap’

De overheid informeert Nederlanders in het buitenland onvoldoende over de mogelijkheid het Nederlanderschap te verliezen.

Lees meer >